1. Testează-ţi inteligenţa vizuală:
Ce vezi în aceste imagini? Sau, mai import, ce nu vezi? Inteligenţa vizuală este conceptul referitor la faptul că vedem mai mult decât procesăm. Este ideea de a ne gândi la ceea ce vedem, preluând informaţia şi lucrurile utile pentru a ne trăim viaţa cu un anumit scop şi de a ne face treaba într-un mod mult mai eficient
Ceea ce acest istoric le cere oamenilor este, în primul rând, să se uite la o hârtie şi în al doilea rând să se uite la un tablou. Apoi au un minut ca să descrie ce văd la partener, iar partenerul trebuie să schiţeze ceea ce aude. Nu este vorba despre artă, nu despre cum desenezi, ci de capacitatea de a descrie un nou set de informaţii nefamiliare, cât de atent eşti la ceea ce ţi se spune şi cum preiei acea expresie şi o transcri în propriul limbaj.
Câţi dintre voi aţi văzut un tren ieşind dintr-un şemineu? Şi câţi dintre voi au adus vorba de aburi şi fum în discuţie? Câţi dintre voi aţi observat lambriurile de pe pereţi? Câţi dintre voi aţi observat pelerina de pe şemineu? Cine a observat suporturile pentru lumânări? Câţi dintre voi aţi spus că nu sunt lumânări în suporturi?
Motivul acestui şir de întrebări stă în faptul că acest tablou ilustrează un concept foarte, foarte important,care este preluat din medicina de urgenţă şi aplicat în alt domeniu. Ideea se numeşte pertinentul negativ. Vorbeşte despre ceea ce nu se regăseşte intr-un loc, in funcţie de ceea ce este acolo, în scopul de a reda o imagine mai clară asupra lucrului la care te uiţi, la fel ca atunci când tu spui că vezi un tren care iese dintr-un şemineu, şi de fapt nu există şine şi foc în şemineu.
Un exemplu pentru cum poţi aplica acest concept în lumea reala: pertinentul negativ într-o situaţie medicală e atunci când cineva vine la camera de gardă cu multe simptome ale pneumoniei. Pneumonia are trei simptome. Daca primele două simptome se regăsesc la pacient şi al treilea nu, atunci apare pertinentul negativ: daca simptomul trei nu există, atunci nu e pneumonie.
2. Testează-ţi percepţia asupra culorilor:
Cât de bine poţi face diferenţa între două nuanţe ale aceleiaşi culori? Acest test se numeşte KukuKube şi are 8 nivele înainte de a primi rezultatul final. Dacă primeşti un rezultat de la 0 la 11, înseamnă că deţi o capacitate slabă în acest sens, de la 15 la 20 capacitatea este puţin mai crescută, dar nu suficientă, iar între 21 şi 30 capacitatea este normală. Însă, un scor peste 31 de puncte denotă o capacitate remarcabilă în acest sens.
Testul din video de mai jos începe cu imaginea unor patru pătrate, trebuind să îl alegi pe cel cu nuanţa diferită, însă, pe măsură ce testul avansează, acesta devine mai greu şi numărul de pătrate creşte Secretul stă în rapiditate, căci acesta durează doar 60 de secunde. Cu cât mai multe pătrate de nuanţe diferite identifici, cu atât scorul va fi mai mare.
3. Testează-ţi inteligenţa
Încearcă să rezolvi testul de inteligenţă din video de mai jos, devenit cel mai viral. Poţi identifica regula care guvernează acest set de numere? Acest test a devenit cel mai popular pe diferite reţele de socializare, fiind distribuit de mai mult de 3.000.000 de ori, iar paradoxul acestuia este că majoritatea persoanelor răspund greşit la întrebările sale, iar ceea ce încearcă acesta să demonstreze este faptul că, identificând corect regula ce guvernează acest termen, oamenii de ştiinţă sunt de părere că îţi dezvăluie abilitatea de adaptare în situaţiile noi.
Sursa: Curiosity
Citeşte şi:
Au fost descoperite primele dovezi ce arată că inteligenţa are o bază genetică
Poţi mai mult de atât: 5 moduri prin care îţi dezvolţi inteligenţa